Trekronergade Freinetskole i III. gimnazija

Napisala: Ana Galić, 4.b

5.travnja 2022. našu su školu posjetili učenici danske škole Trekronergade Freinetskole iz predgrađa Kopenhagena. Njihova škola ima tek 207 učenika i 25 zaposlenika, a pedagogija im se temelji na razmišljanjima francuskog pedagoga Celeytina Freineta. Naime, u odgoju djece naglašavaju i pojedinca i zajednicu te istovremeni akademski i kreativni napredak. Što smo naučile i kako smo se provele, pročitajte u nastavku.

Prvo je na repertoaru bilo predstavljanje koje smo obavili u kabinetu biologije. Učenici i nastavnici navodili su svoje interese i međusobno razmjenjivali iskustva te su uočavali sličnosti i razlike života u Hrvatskoj i Danskoj. Najviše nas je iznenadio nedostatak zvona u školama i neobičan način ocjenjivanja koji slijedi (od najniže ocjene pa do najviše): -3, 4, 7, 10, 12. Danski adolescenti provode slobodno vrijeme slično hrvatskima, ali sa zrelijim pristupom životu koji uključuje političku osviještenost, financijski doprinos i veću angažiranost kod rješavanja društvenih problema. Nakon toga slijedio je obilazak škole koji je završio kratkim lovom na blago, a boravak na kampusu zaključili smo ručkom u učeničkom domu.

Uputili smo se zatim do centra Splita. Podijelili smo se u dvije grupe i pokazali našim gostima znamenitosti unutar palače. Na kraju smo otišli do slastičarnice Emiliana gdje su probali sladoled po talijanskom receptu.

Osim što nas je ovo ugodno jednodnevno druženje osvijestilo o prednosti i manama kako našeg, tako i danskog obrazovnog sustava, dobili smo uvid i u druge sfere života mladih Danaca koji su se pokazali kao sve osim rezerviranih “sjevernjaka”. Zrelost, ideje i svjetonazor kojega su pokazali pravo su osvježenje i svojevrsna inspiracija za boljitkom. Osim novih saznanja i ideja, mladi danski učenici i njihova dva profesora pružili su nam lijepu uspomenu i iskustvo koje ćemo zasigurno dugo pamtiti.