ERASMUS, VOLONTIRANJE I SPLIT

Napisao: Ivan Gudelj, 3.f

Lucas Mendicutti ima 20 godina, podrijetlom je iz Bibaoa, grada koji se nalazi na sjevernom dijelu Španjolske. Studira sportsku znanost na tamošnjem Sveučilištu, a trenutno je na trećoj i završnoj godini. Aktivni je volonter, a u Crvenom križu volontira od 2019. godine.

Lucas se prijavio na Erasmus Plus program pa ga je put doveo u Split, a imali smo ga priliku upoznati na volonterskoj akciji Boranka na Mosoru.

  • Odkad sam krenuo na fakultet znao sam da imam opciju prijave na Erasmus i uživanja u jednom jedinstvenom iskustvu. Svi su mi govorili da je to nešto što se ne propušta, a ja sam htio upiznati različite načine života, učenja te nove ljude i kulture. Imao sam jako puno izbora gdje ići u Europi, čak i Americi, ali na kraju sam se ipak odlučio za Split i Hrvatsku. Split sam odabrao jer je grad na obali, a ja obožavam obalu i more. Više su mi puta spominjali Hrvatsku i odlučio sam otići sam, bez da ikoga znam. Još jednom moram priznati da je najveći razlog zbog kojeg sam došao tu upoznavanje novih ljudi – rekao je Lucas.

Koji su tvoje vještine i hobiji?

  • Što se tiče mojih vještina mogu se pohvaliti da sam dobar u sportu, ako gledamo malo više na osobnost mogu reći da sam dobar prijatelj (ili bar mi tako kažu haha). Uvijek suosjećam s prijateljima i trudim se provoditi što više vremena s njima.  Najdraži hobij bi mi bio putovanje s prijateljima, a pošto nisam veliki fan rutine, volim svaki dan isprobavati nešto novo. Od sportova najviše volim surfanje, snowboarding i skejtanje.

Iako nisi „fan“ rutine, možeš li nam opisati jedan svoj dan u Splitu?

  • Moj klasični dan u Hrvatskoj većinom započinje oko osam sati ujutro. Prvo idem na fakultet i slušam predavanja, koja otprilike završavaju oko 13 h. Nakon toga većinom odem na Kampus, tamo ručam te se malo podružim s prijateljima koje sam upoznao na Erasmusu,  ponekad znamo zaigrati i nogomet. Poslije, ako imam vremena, odem do Crvenoga Križa ili odem s prijateljima na planinarenje ili trčanje. Iza osam navečer većinom odem s prijateljima vani. Tako izgleda jedan klasičan dan Erasmus studenta u Hrvatskoj – priča ovaj Španjolac i nadodaje kako se dan prije uvijek organizira, pogleda planove i vrijeme koje ga čeka u novom danu. Ukoliko ne može na more, rado s prijateljima odlazi na kuglanje ili u kino.

Zašto volontiranje i zašto Crveni Križ?

  • Volim volontirati, a susret s Crvenim križem dogodio se na akciji sadnje drveća. Zainteresirali si me i priključio sam se. Mislim da tijekom svojega boravka u Splitu mogu pridonijeti Crvenom Križu.

Možeš li usprediti volontiranje u Hrvatskoj i ono u Španjolskoj?

  • Odmah moram reći da je potpuno različito. U Hrvatskoj sam pomagao na cijepljenju i pri sadnji drveća, a u Španjolskoj obavljam puno više interesantnijih i napetijih aktivnosti. Većinom su vezane uz obalu, more i spašavanje života na vodi. U gliseru su tri spasioca, ja sam jedan od trojice i moj zadatak je spasiti nekoga iz mora ukoliko dođe do nesretnog slučaja.

Koji su tvoji ciljevi?

  • Pa mogu reći da bi moji kratkoročni ciljevi bili – putovati, fokusirati se na moju diplomu Sportske znanosti, pronalaženje načina kako je iskoristiti u budućnosti. Naravno, tu je i surfanje, poboljšavanje mog engleskog, kao i volontiranje. Kao dugoročne bih naveo – završiti svoje obrazovanje na fakultetu, dobiti diplomu, putovati, upoznati druge kulture i načine življenja. Također, u daljnjoj budućnosti volio bih postati možda vatrogasac, surfing instruktor ili možda nešto slično.

Za kraj nam je rekao kako su Split i Hrvatska nadmašili njegova očekivanja. Grad je prekrasan i jednostavno očaravajuć, pogotovo starine i Dioklecijanova palača. Svidjelo mi se boraviti tu, a pogotovo petcima i subotama kada bi svi dolazili na Rivu, primjerice za vrijeme Adventa.