„WATER,  AIR, SOIL – WHAT  IS  YOUR  SUPERPOWER?”

NAPISALA: Tena Stubnja, 1.c

Nakon vode u Portugalu, u Poljskoj je na red došao zrak o čijoj smo kvaliteti, važnosti i očuvanju mnogo naučili zahvaljujući brojnim aktivnostima i predavanjima, a ni prijateljstva i zabave nije nedostajalo.

U  Ostrzeszów smo sletjeli u nedjelju. Nakon dugačkog puta nije ostalo mnogo vremena za istraživanje grada, ali zato smo proveli ugodnu večer s obiteljima koje su nas ugostile.

Ponedjeljak smo započeli predavanjem Krzysztofa Wielickog, člana prvog tima koji se uspeo na Mount Everest tijekom zime i jednog od najistaknutijih Poljskih penjača u povijesti. Unatoč jezičnoj barijeri svi smo uživali u njegovim avanturama uz pomoć prijevoda naših novih prijatelja i priloženim dokumentarnim videozapisima s engleskim titlovima. Zatim smo sudjelovali u pripremi istraživanja o utjecaju zagađenog zraka na rast biljke grbaštice.

Nakon upoznavanja s profesorima i ravnateljem škole u školskoj knjižnici, primljeni smo u Ured grada i općine  Ostrzeszów gdje su nas srdačno dočekali gradonačelnik Patryk Jędrowiak uz druge važne ličnosti grada. Slijedili su ručak i slobodno vrijeme koje je većina učenika iskoristila kako bi bolje upoznali grad i svoje domaćine.

U utorak smo već jutro započeli radno. Nakon ugodne vožnje autobusom stigli smo u Wroclaw. Čekao nas je ispunjen dan koji smo započeli u jednoj od učionica Sveučilišta u Wroclawu uz predavanje o kvaliteti zraka u pojedinim europskim zemljama kao i o metodama poboljšanja iste. Vidjeli smo razne uređaje i metode prikupljanja podataka koje koriste meteorolozi, a zatim smo posjetili Hidropolis, znanstveni centar posvećen vodi, jedini takav u Poljskoj. Uz mnoge interaktivne izloške i učenici i profesori su se ondje zabavili i dobili uvid u važnost vode za pojedine profesije, kućanstva i svakodnevni život, sve do razine cijeloga čovječanstva. Još smo malo prošetali ulicama tog predivnoga grada, dobili smo i slobodno vrijeme za samostalno istraživanje, ručak i kupnju suvenira, a čitav izlet zaokružili smo spektaklom spoja vodoskoka i čarobne klasične glazbe.

Srijeda je bila namijenjena upoznavanju grada u kojem odsjedamo,  Ostrzeszówa. Vratili smo se u povijest toga gradića, od njegova nastanka sve do danas uspinjući se tornjem u samom centru mjesta gdje nas je na svakom katu čekala nova priča ili legenda. Na samom vrhu pružio nam se predivan pogled na čitav grad. Slijedio je posjet još jednom muzeju gdje smo imali priliku vidjeti neke predmete i pisane dokumente važne za povijest  Ostrzeszówa, kao i slike Antonia Serbeńskog. Iskusili smo kako je stajati u pravoj cameri obscuri i doznali sve o tome kako funkcionira (mada je nas profesorica Škarica već dobro naučila).

Kako se ne bismo previše udaljili od teme projekta, sljedeća je aktivnost bila uporaba dronova u svrhu određivanja kvalitete zraka na određenom području. Podijelili smo se u grupe kako bi svatko ponaosob imao priliku voziti dron i sudjelovati u istraživanju.

Četvrti je dan počeo raspjevano uz milozvučno troglasje dobro uštimanoga školskoga zbora. Slijedile su učeničke prezentacije na unaprijed određene teme vezane za zrak. Nakon ponovne podijele u nekoliko nasumičnih grupa započela su naša samostalna istraživanja o štetnosti različitih svakodnevnih sredstava na zrak i okoliš.

Petak smo započeli posjetom postbernardinskom samostanskom kompleksu u  Ostrzeszówu, a nastavili smo ga fascinantnim saznanjima o geotermalnoj energiji vidjevši vlastitim očima od kuda je u gradu dobivaju. Radni dio dana završili smo iznijevši svoje zaključke koji su se odnosili na istraživanje od predhodnog dana i zabavnim Kahoot kvizom o  Ostrzeszówu i drugim zanimljivostima koje smo vidjeli i doživjeli u ovih nekoliko dana.

 Subotu smo mi, hrvatski tim, proveli u Krakowu, jednom od najljepših poljskih gradova. Uz prethodno istraživanje naših profesorica imali smo dovoljno informacija o gradu da u potpunosti uživamo u njegovoj povijesti i ljepoti.

Oproštaj u nedjelju svima je teško pao, pala je i pokoja suza, ali znali smo da ovo nije posljednje zbogom i da smo stekli prijatelje i iskustva koje ćemo pamtiti cijeli život. Nakon ugodnoga leta sletjeli smo u Zadar u poslijepodnevnim satima, a vožnja do Splita prošla je u tren oka uz pjesmu i šalu. Ovo putovanje zasigurno ćemo svi pamtiti, a vama preporučamo da svakako posjetite Poljsku, zemlju predivne povijesti, bajkovitoga izgleda i još boljih ljudi.

Komentiraj prvi

Ostavi komentar

Your email address will not be published.


*