Problem mjerenja i potpunost kvantne mehanike

NAPISAO: Karlo Kosor, 2.e

 

Dana 10. siječnja 2022.godine mnogi su učenici naše škole odlučili prisustvovati predavanju u prostoru čitaonice naše škole koje je održao bivši učenik Duje Štolfa, usprkos činjenici da je bio prvi nastavni dan poslije praznika. Predavanje je bilo vrlo zanimljivo, temom vezano uz fiziku i filozofiju, a razumljivo i najmlađim srednjoškolcima.

 

Saznali smo da su znanstvenici poput Einsteina, Bohra i Schrödingera naišli na veliki problem dok su pokušavali što bolje opisati kvantno-mehaničke procese i da su se podijelili u dvije suprotstavljene „bande“. Taj veliki problem bio je da se neki kvantno-mehanički sustav, primjerice elektron, ponaša drugačije kada ga promatramo i kada ga ne promatramo; kao da je sramežljiv, a zbog toga se i zove problem mjerenja. Kako bismo bolje razumjeli taj problem, proučili smo tri eksperimenta u kojima ga možemo lako uočiti, a jedan od njih je kSchrödingerov poznati eksperiment s mačkom.

 

Nakon što smo razumjeli svaki eksperiment, mogli smo zasukati rukave, raspraviti i dobro razmisliti kojoj bismo se bandi znanstvenika željeli pridružiti. Ispostavilo se da je predavanje više govorilo o filozofiji nego o fizici i da su svi ovi fizičari i kemičari morali biti i uspješni filozofi. Naime, svaka skupina znanstvenika zauzela je jedan filozofski stav. Ona kojoj je pripadao Einstein zastupala je realizam, a Bohrova je skupina zastupala antirealizam. Iako se predavač tijekom cijelog predavanja trudio nagovoriti nas da je realistička skupina bolja, od početka smo bili čvrsti antirealisti i nismo se dali omesti.

 

Na kraju predavanja ponovili smo sve što smo zaključili, od toga što su kvantni sustavi i kako se ponašaju u raznim okolnostima, preko načina logičkog zaključivanja i strukturiranja eseja iz filozofije, do toga što su realizam i antirealizam.

 

Isječke predavanja možete pogledati na poveznici  https://bit.ly/snimka-predavanje , a predavaču Duji želimo što više uspjeha u daljnjem školovanju.