Noć karijera

Napisala: Ana Marija Čović, 3.A

Projekt pod dirigentskom palicom profesorica Ivane Pločkinić, Maje Milanović-Fridel i Adriane Kovačević koji otvara brojna vrata našim učenicima, daje odgovore te rješava dvojbe vezane uz odabir fakulteta.

Ideja o ovom projektu došla je spontano, kao odgovor na dugogodišnju enigmu vezanu za generacije učenika koje završavaju  dvanaest godina obrazovanja, a koje nitko nije detaljnjije informirao o mogućnostima koje život pruža. Zašto nitko ne ponudi djeci uvid u stvarne živote kako bi osjetili koliko sreće i zadovoljstva donosi ispunjujuća karijera, pitale su se profesorice.

Munjevitim brain stormingom profesorica Pločkinić pokrenula je lavinu ideja sa svoje dvije kolegice.

Osnovni koncept vrlo je jednostavan: nakon odabira teme večeri, ugoste u prostoru škole dvoje do četvero stručnjaka za čiji je odabir presudna struka, profesionalni uspjesi i iskustvo. Nakon predstavljanja svog profesionalnog i životnog puta, gosti odgovaraju na pitanja publike. Do gostiju profesorice uglavnom dolaze preko osobnih kontakata, jer su upoznate s njihovim radom i doprinosom zajednici, ili preko kolega, prijatelja i poznanika. Mada je bilo situacija kada su pozvale uspješne ljude neposredno,  objasnivši im koncept, a oni bi bez oklijevanja prihvatili.  Vođene su mišlju da, osim stručnog aspekta, gosti mogu ponuditi širu sliku: priču o ambiciji, uspjesima, neuspjesima, timskom radu, zdravlju i obiteljskom životu. Inzistiraju na tome da pozovu dvoje ili više gostiju jer im nije u cilju prikazati cijelu struku kroz prizmu samo jedne osobe.  Nije cilj reklamirati određeno zanimanje i privoliti mu učenike, nego naučti cijeniti vlastiti i tuđi potencijal bez obzira na struku.

Tribine se održavaju u našoj školi jer žele goste dovesti k nama, da osjete kao živimo i radimo, kako naši učenici dišu. A kako su uspjele uspješno organizirati  i online konferenciju na engleskom jeziku, daje im za pravo planirati globalno i bez limita.

Održane su tri tribine: Živjeti medicinu, hUMAN i Social Distance Career Night. Ugostile su cijenjene stručnjake iz područja  medicine i humanističkih znanosti, a posljednje izdanje Noći karijera bila je u novom, prikladnom ruhu – online s gostima s Harvarda, stručnjakinjom za međunarodne odnose i razvoj Jasminom Beganović Chauvin i njezinim suprugom, ekonomskim stručnjakom Juanom Pablom Chauvinom.

Na svaku je tribinu bio velik odaziv učenika čije su reakcije odlične. „Kada vam učenici nakon sastanka priđu, pruže ruku i zahvale, kada dijete nađe motivaciju za inzistiranje na vlastitim snovima i ambicijama unatoč pritisku i defetizmu okoline, kada gosti i učenici u deset sati navečer nakon sastanka ne žele napustiti prostor škole jer se osjećaju ushićeno i ispunjeno, onda znate da činite pravu stvar” – kažu profesorice.

Njihovi planovi za budućnost  veliki su, a ideje nepresušne. Pokušat će u svoj projekt uključiti širu zajednicu, druge škole i institucije. Vođene idejom davanja prilike potencijalu naših učenika sa željom da ćemo mi kao društvo i oni kao stručnjaci uskoro živjeti u boljem svijetu, spremne su organizirati još puno Noći karijera.