O OČUVANJU VODA U PORTUGALU NA ERASMUS+ PROJEKTU

NAPISALE: Lucija Filipović Grčić i Chiara Mjeda, 1.a

Prije i tijekom našega sedmodnevnoga boravka u Portugalu proveli smo brojna istraživanja i naučili
mnogo toga o razini onečišćenja te mjerama očuvanja voda koje se provode u Portugalu, Poljskoj i
Hrvatskoj što je bila tema našega projekta. Saznali smo o novim tehnologijama i istraživanjima koja
sprječavaju i uvelike umanjuju onečišćenje vode te kako svatko od nas može tome doprinijeti.
Posjet Portugalu počeo je u nedjelju koja je bila rezervirana za druženje s obitelji koja nas je ugostila.
Neki su dan proveli u obližnjem većem gradu Porto dok se većina ipak odlučila na Feira de Marco,
festival u sklopu kojega u grad dolazi zabavni park te brojni bendovi i pjevači.
Ponedjeljak je započeo dobrodošlicom gradonačelnika Aveira Ribau Estevesa i ravnatelja škole nakon
čega smo imali kratku zakusku. Zatim smo se trebali međusobno upoznati u čemu su nam pomogle
brojne aktivnosti. Portugalci i Poljaci su nas učili svoje tradicionalne plesove, a mi smo tu aktivnost s
naše strane ipak ostavili za mobilnost u Hrvatskoj. Odigrali smo i jedan bingo, ali ovaj put u pitanju
nije bilo izvlačenje brojeva kako bi se dalo naslutiti već pronalaženje osoba s određenim osobinama i
zanimljivostima (hobiji, ljubimci, talenti…) kroz što smo doznali puno toga jedni o drugima i zabavili
se. Nakon ručka u školskoj kantini došlo je vrijeme predstavljanja država sudionika preko istraživanja
koja smo proveli, a vezana uz razinu onečišćenja te politike i mjere očuvanja voda u domovini.
Utorak je bio dan koji nam je posebno ostao u sjećanju zato što smo ga proveli uz ocean. Vozili smo
kajak i sup u laguni Aveiro, a onda smo se zaputili na prekrasnu pješčanu plažu po imenu Barra koja
podsjeća na Miami, kako je naš prijatelj domišljato zaključio. Kupali smo se, igrali odbojku, nogomet i
uno, upoznali društvo s drugog Erasmus+ projekta koji se također održavao u isto vrijeme, a na kraju
smo jeli tripas – tradicionalno portugalsko jelo, nalik našim palačinkama (iako to kažete Portugalcu,
mogao bi vas prijekorno pogledati).
U srijedu smo slušali predavanje na Odjelu za biologiju sveučilišta Aveiro o nanotehnologiji i
nanomaterijalima, što su oni zapravo, zašto su nam važni te kako se koriste u svrhu pročišćavanja
voda. Nakon kratke pauze imali smo drugo predavanje čija je tema bila cijanobakterije. Da, upravo
one koje su izgradile atmosferu, tj. neke od njih. Neke su nam korisne no pojedine su i razlog zelene i
nečiste vode u našim vodama stajaćicama. Naučili smo da istraživački rad nije rezerviran samo za
znanstvenike na institutima i sveučilištima već da svi ljudi mogu pomoći suzbijanju onečišćenja tako
da sami ispitaju razinu istog u svom okruženju. Nakon predavanja uputili smo se u Parque da Macaca
gdje smo testirali razinu onečišćenja vode tako da smo ispitali PH vrijednost, vidljivost i količinu
različitih kemijskih spojeva. Nakon pauze za ručak i slobodnog vremena s našim smo domaćinima
obišli Aveira.
Sljedeći dan bio je također pun novih iskustava. Prvi na dnevnom redu bio je obilazak punionice vode
Luso gdje smo svjedočili procesu punjenja vode u plastične boce. Sljedeći su bili Buçaco vrtovi i
palača. Palača je izgrađena 1628. godine za redovnike, a danas je luksuzni hotel. U vrtovima smo
napravili piknik i uživali u ljepotama Buçaca. Zatim smo otišli na mjesto gdje smo se uvjerili u
ljekovita svojstva vode, a to mjesto su Buçaco toplice. Nakon razgledavanja upoznali smo bolje i selo
Luso u kojem se toplice nalaze. Prošetali smo, pojeli sladoled i uputili se natrag prema autobusu.
Petak, na našu žalost posljednji dan ove mobilnosti, započeo je s radionicom na kojoj smo
programirali robote u programskom jeziku C. Cilj je bio programirati robota tako da se kreće po crnoj zakrivljenoj liniji koja se nalazi na bijeloj pozadini, prikazana nam je prezentacija robota koji se rade i
programiraju na institutu kao što su roboti koji međusobno igraju nogomet.
Sa svojim smo domaćinima prezentirali sve aktivnosti u kojima smo sudjelovali tijekom tjedna, naše
dojmove o njima te što smo sve novo naučili. Kako se polako nazirao završetak ovog putovanja, tu
večer imali smo oproštajnu večeru u školskoj kantini, istom onom mjestu gdje smo često ručali. No
još nije došao kraj budući da smo se sa svojima domaćinima uputili natrag na Feira de Março
poslušati koncert benda Hybrid Theory, tribute benda Linkin Parka. Stiglo je vrijeme za prve
oproštaje od naših prijatelja Poljaka jer smo znali da njih nećemo vidjeti sljedeće jutro. Jako nam je
teško palo oprostiti se od njih s kojima smo toliko toga proživjeli i od tog predivnog grada Aveira u
kojeg bismo se svi voljeli nekada vratiti. Neke ćemo prijatelje srećom još vidjeti na mobilnosti u
Hrvatskoj, a ostale, nadamo se, nekom drugom prilikom.
U subotu ujutro krenuli smo prema kući. Let od Porta do Splita uz presjedanje u Zürichu. Pod
dojmom putovanja, tužni zbog odlaska, sretni zbog povratka kući.
Portugalska gastronomija, s kojom se Portugalci jako često diče razlikuje se od naše jer njihova su
jela puna začina i s manje ulja. Od tradicionalnih jela probali smo tripas, koje smo već ranije naveli,
francesinhu, koja dolazi iz Porta i neizostavni je dio njihovog jelovnika, ovos moles –
najtradicionalnije jelo Aveira u obliku školjaka, napravljeno od žumanjaka i šećera i pastel de natu,
hrskave pite s nadjevom od jaja i mlijeka.
Mišljenja smo da je Portugal jedna od država koju definitivno trebate posjetiti kako biste doživjeli
njihovu kulturu i gastronomiju. Neizmjerno smo zahvalni na prilici koju smo dobili, svemu onome što
smo naučili i novim prijateljstvima koja smo stvorili. Potaknuti ovim iskustvom i novim saznanjima
nastavit ćemo činiti sve u našoj moći kako bismo očuvali svoja najveća blaga, vode i čitav okoliš.

Komentiraj prvi

Ostavi komentar

Your email address will not be published.


*