AtoM liga

Napisao: Roko Vrtičević, 1.d

AToM liga ekipno je natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola u znanju iz  matematike, fizike i kemije. Organizator natjecanja je MAT, obrt za poduku.  Učenici se natječu u pet kategorija: 8.razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2. razred srednje škole, 3. razred srednje škole, 4. razred srednje škole. Svaka se ekipa sastoji od tri člana iste generacije iz iste škole. Tijekom školske godine provode se dva kola: zimsko koje je održano u studenome 2020. godine i proljetno koje će se održati u travnju 2021. godine. Svaka se kategorija natjecanja sastoji od četiriju težinskih kategorija:

9 zadataka (3 iz matematike, 3 iz fizike i 3 iz kemije) po 10 bodova,

9 zadataka (3 iz matematike, 3 iz fizike i 3 iz kemije) po 20 bodova,

9 zadataka (3 iz matematike, 3 iz fizike i 3 iz kemije) po 30 bodova,

1 zadatak (obuhvaća gradivo matematike, fizike i kemije) 40 bodova. Natjecatelji mogu dobiti i negativne bodove ( i to petinu od predviđenog broja bodova za taj zadatak) ukoliko netočno riješe zadatak (jedan od prva četiri odgovora), zaokruže više ponuđenih odgovora ili ne zaokruže ništa.

Predmetna područja zadataka unaprijed su definirana. Bodovi osvojeni u oba kola zbrajaju se i na kraju proglašavaju i nagrađuju pobjednici lige po kategorijama.

Prvo kolo AToM lige ove godine održalo se u subotu 7. studenog 2020. godine online. Našu školu predstavile su tri ekipe:

Antonio Jović, Lara Karaman i kapetan ekipe Roko Vrtičević iz 1. d razreda, Dominik Vuko, Lucija Čotić i kapetan Klara Vučovski iz 1.e razreda,

Dominik Čondić Bijader (1.c), Stipe Ledić (1.e) i kapetan Mario Vrdoljak (1.f).

Natjecatelji su se pripremali iz dodatnih sadržaja koje su im dali profesori. Ako im nešto od sadržaja nije bilo jasno, profesori su im u školi objasnili gradivo.

Jedna od triju ekipa postigla je impresivan rezultat i bila prva po broju ostvarenih bodova u cijeloj državi, druga je osvojila 9. mjesto, a treća 21.

Kako se bodovi osvojeni u oba kola zbrajaju i na kraju proglašavaju pobjednici lige po kategorijama, iščekujemo travanj i drugo kolo natjecanja.