Mreža čitanja

Napisala: Petra Čić, 3.C

Natjecanje namijenjeno učenicima srednjih škola Čitanjem do zvijezda preimenovano je te nosi naziv Mreža čitanja. Kviz organizira Hrvatska mreža školskih knjižničara s ciljem promoviranja čitanja, a u našoj školi provodi ga naša knjižničarka prof. Maja Duplančić. Budući sa sam pravi bookworm, rado sam se uključila i odazvala pozivu za sudjelovanje drugu godinu za redom.

Postoje dvije kategorije u kojima učenici mogu sudjelovati: kviz znanja i izrada multimedijskog uratka. Ja sam, kao  pravi knjiški moljac, sudjelovala samo u prvom. Svake godine zadana je određena tema te su propisane i tri knjige koje je potrebno pročitati. Natjecatelji trebaju pročitati zadane naslove, ali ne odjednom. Za svaku razinu natjecanja (školska, regionalna i nacionalna) broj knjiga se postupno povećava te je na nacionalnoj razini potrebno riješiti kviz s pitanjima o autorima i radnji iz triju propisanih knjiga. Svim razinama natjecanja učenici prijavljenih škola pristupaju istovremeno. Kviz se rješava na mreži, a tijek natjecanja u svakoj školi prati mentor zajedno s članovima povjerenstva.  

Za školsku razinu bilo je potrebno pročitati roman Mala pariška knjižara, autorice Nine George. Glavni lik, Jean Perdu, vlasnik je ploveće knjižare u Parizu. On ima poseban dar – sposobnost prepoznavanja izvora problema pa, umjesto lijeka, kupcima uvijek preporuči točno određenu knjigu. Knjige imaju čudotvornu moć. Uspio je izliječiti brojne čitatelje, no sebi ne može tako lako pomoći. Naime, muče ga osjećaji koje i dalje gaji prema Manon, djevojci koja ga je prije mnogo godina napustila bez ikakvog objašnjenja. Za sobom je ostavila samo pismo koje je Jean dugo odbijao otvoriti. Kad napokon pročita pismo, ono ga potakne na putovanje u Provansu. Ondje otkriva bolnu istinu o Manoninu odlasku te konačno pronalazi svoj mir. Knjigu bih preporučila svima.

               Sljedeća dva propisana romana nisu mi se toliko svidjela, ali nije mi žao što sam ih pročitala. Radnje su im donekle slične: protagonistica naslijedi knjižaru koja grca u dugovima, no za nju se sentimentalno veže. Zahvaljujući pokušajima rješavanja financijskih problema i borbi za opstanak poslovanja knjižare, na koncu pronalazi ljubav. U knjizi Kako pronaći ljubav u knjižari, autorice Veronice Henry, Emilia nakon očeve smrti nasljeđuje malu obiteljsku knjižaru te otkriva koliko su knjižara, ali i njezin otac, značili stanovnicima tog malog i osebujnog mjesta. Nebo puno knjiga, autorice Amy Meyerson, priča je o Mirandi kojoj je ujak oporučno ostavio knjižaru. Upravo to je posljednja od mnogih vješto osmišljenih ujakovih „potraga za blagom“. Zahvaljujući zagonetkama vješto skrivenim među stranicama knjiga, Miranda otkriva nevjerojatnu obiteljsku tajnu.

               Mišljenja sam da je najveća vrijednost sudjelovanja u kvizu širenje i pomicanje vlastitih granica te upoznavanje nečeg novog i nepoznatog. Pročitala sam knjige koje vjerojatno sama ne bih nikada izabrala, ali natjecanje me potaklo da budem ustrajna do kraja. Svaka je knjiga neko novo iskustvo iz kojega se koješta može naučiti. Čitajte! Isplati se.

Riječ, dvije profesorice Duplančić:

Izrazito smo ponosni na našu učenicu Petru Čić koja je na nacionalnom natjecanju iz čitanja osvojila visoko četvrto mjesto. Samo bod ju je dijelio od trećeplasiranog učenika. Vjerujem da će ovo biti poticaj i drugima da češće posjećuju školsku knjižnicu – mjesto u kojem uvijek možete posegnuti za znanjem, ali i pronaći zanimljivi naslovi za čitanje. Širite svoje svjetove i probudite svoju maštu. Vidimo se!

Pozdrav od vaše knjižničarke Maje!

Komentiraj prvi

Ostavi komentar

Your email address will not be published.


*