Noć karijera 2021.

Napisale: Antonia Kaćunić i Nika Tomasović, 2.c

                                                 Već drugu godinu održala se tribina Noć karijera, projekt učenika i nastavnika naše škole koji za cilj ima upoznavanje s inspirativnim ljudima, zanimanjima i načinima života te razvijanje u radu i ostvarivanje profesionalnog, ali i privatnog uspjeha naših srednjoškolaca.

Na prethodnim tribinama ugostili smo stručnjake zavidnih karijera iz Hrvatske i svijeta koji su velikodušno i iskreno podijelili vlastita iskustva i izazove s kojima se svakodnevno susreću na privatnom i profesionalnom putu. U takvom smo tonu nastavili i u ovogodišnjem izdanju, ali epidemiološka situacija ponešto je izmijenila uhodani koncept – druženja u našoj školi zamijenio je virtualni ambijent, i to četiri večeri zaredom, od 25. do 28. svibnja.

                                                 Prvu večer tjedna karijera otvorila je Ana Boban Lipić, iskusna psihologinja posvećena profesionalnoj orijentaciji srednjoškolaca. Učenicima je dala koristan i  detaljan uvid u mogućnosti biranja fakulteta prema svim kategorijama i upisnim pragovima te bitne smjernice za izbor buduće karijere. Osobiti naglasak prof. Boban Lipić stavila je na  cjeloživotno obrazovanje kao preduvjet uspješne karijere i način prilagodbe modernom i dinamičnom tržištu rada.


                                                 Drugu večer, simboličnog naziva Per aspera ad astra, ugostili smo znanstvenike svjetskog glasa: Anu Bedalov, astrofizičarku koja je s timom suradnika otkrila planet izvan Sunčeva sustava, prof. dr. sc. Miroslava Vrankića, izumitelja pomagala za osobe s invaliditetom koja graniče sa znanstvenom fantastikom i dokazuju da znanje i kreativnost ruše sve granice i ograničenja, te dr. sc. Liviju Puljak, doktoricu medicine uvrštenu u tek dva posto znanstvenika na svijetu s najvećim utjecajem citiranosti u 2019. godini. Oni su se predstavili u drugačijem, opuštenijem ruhu i upoznali srednjoškolce s malim trikovima koji vode do uspjeha. Sjajna dinamika između gostiju i sudionika te nebrojena zanimljiva pitanja prikovala su nas uz ekran mnogo dulje od predviđenoga. Sažetak večeri može stati u tri riječi: strast, hobi i palačinke.

                                                 Treća je večer bila rezervirana za znanstvenike influencere, pa su se tako zanimljivim načinima komunikacije učenicima predstavili dr. med. Natko Beck, Saša Ceci, dipl.ing. fizike, dr.sc. Boris Jokić, dipl. psiholog i naš bivši učenik Toni Milun, prof. matematike i fizike. Ukoliko niste čuli za njih, vrijeme je da se priključite Tik-Toku, Instagramu, YouTubeu i ostalim društvenim mrežama ili samo uključite televizijske uređaje, platforme na kojima ovi vrsni i zabavni komunikatori šire svoje vidike i utjecaj.  Podijelili su s nama jedinstvene životne priče, od početaka karijere do prepreka s kojima su se susretali. Saznali smo ponešto o osobama koje su njih inspirirale da se ostvare u područjima za koja su se opredijelili. Upoznali su nas i s osobitostima studentskoga života te otkrili dobre, ali i  manje ugodne faze studiranja. Uz nizu motivirajućih riječi koje su razmijenili s prisutnima, sudionici konferencije mogli su postaviti pitanja na koja su znanstvenici rado odgovarali, što je doprinijelo opuštenoj atmosferi. Zabavnu i poučnu večer obilježila je komunikativnost i zainteresiranost svih sudionika, baš kao što tema večeri i nalaže.

                                                 Završna večer vrvjela je živopisnom raspravom s posebnim gostima: dekanicom FBFZG-a prof. dr. sc. Jasminom Lovrić te dekanima dr. sc. Nikšom Jajcem sa splitskog FGAG-a, prof. dr. sc. Nikolom Koceić-Bilanom s PMFST-a i dr. sc. Matom Njavrom sa Zagrebačke visoke škole ekonomije i menadžmenta.  Na konferenciji smo čuli nadahnjujuće riječi svakog od njih; nesebično su odgovarali na pitanja o osobnom životu i usponu do pozicije dekana, iskreno su progovorili o odgovornosti vođenja fakulteta. Konferencija je bila jako zanimljiva, ali i jako poučna; svaka priča bila jedinstvena te se iz svake mogla izvući inspirativna životna pouka.

                                                 Ostaje nam zaključiti da Noć karijera svakim novim okupljanjem, bio on uživo ili online, nadmašuje očekivanja sudionika i postaje sve boji projekt za budućnost.              

Komentiraj prvi

Ostavi komentar

Your email address will not be published.


*