THE CURE U ZAGREBU

NAPISALA: Lucija Jadrešić, 1.c

Više od dva  i pol sata trajao je tog četvrtka 27.listopada 2022. spektakl rock benda The Cure u gotovo rasprodanoj zagrebačkoj Areni. Glazba koju su nekoć slušali naši roditelji, a sada mnogi od nas, spojila je očito nekoliko generacija na koncertu – od prosijedih glava do onih koju su se tek upoznali s bogatom listom hitova slavnih engleskih „gotičara“.

Nakon predgrupe The Twilight Sad, koju sam unatoč dobrim kritikama propustila, na scenu se popeo Robert Smith s bendom kojeg čine vrhunski i iskusni glazbeni majstori i odveo nas na dugo emocionalno putovanje – od beskrajne tuge novih, još neobjavljenih pjesama do veselja u hitu Friday, I’m in Love.

Koncert je započeo s Alone, jednom od njihovih novih stvari koje su fanovima bile uglavnom nepoznate, no ta ih činjenica nije spriječila da uživaju u bajkovitom početku gdje se već vidjelo da će ovo biti sasvim posebna večer. Nakon nje, atmosfera je dodatno ugrijana hitom Pictures of You s njihovog najpoznatijeg albuma, Disintegration, a onda se slagao red poznatijih i manje poznatih ili sasvim novih, neobjavljenih pjesama. A Robert Smith sa svoje 63 godine stajao je, kao pomalo zbunjen na stageu i svojim glasom, jednako dirljivim kao na prvim albumima, oplakivao sve svoje i naše ljubavi i  živote. Na prvom su dijelu koncerta posebno jako odjeknule Lovesong i A Forest koje je publika ispratila s oduševljenjem, baš kao i zadnju u nizu, nepoznatu, ali dojmljivu Endgame.

Publika je, nakon ovakvog završetka, tražila još, i dobila još – ne jedan nego dva bisa. Prvi, mračan, u kojem su nas ‘zakucale’ Prayers for Rain i zadnja One Hundred Years dodatno pojačana crno-bijelim ratnim snimkama.

Stari majstor Robert Smith odlučio je ne poslati nas kući depresivne pa je najbolje i najveselije ostavio za sam kraj. Od velikog hita Lullaby, preko Close to Me i In Between Days do zadnje Boys Don’t Cry pjevalo se u Areni iz sveg glasa.  Teško da je s koncerta itko otišao nezadovoljan – The Cure su priuštili sjajnu večer svima, od onih koji su ih čekali desetljećima do onih poput mene kojima je ovo bio jedan od prvih koncerata ikad.

Komentiraj prvi

Ostavi komentar

Your email address will not be published.


*