GREŠKA U NAŠIM ZVIJEZDAMA

Napisla: Maja Duplančić, prof.

Listopad je mjesec u kojem se obilježava Međunarodni mjesec školskih knjižnica. Posljednji ponedjeljak u listopadu rezerviran je za Međunarodni dan školskih knjižnica. Tradiciju obilježavanja Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica započela je tadašnja predsjednica Međunarodne udruge školskih knjižničara (International Association of School Librarianship) dr. Blance Wools, davne 1999. godine. Upravo je ona proglasila Svjetski dan školskih knjižnica koji je 2008. godine, zbog potrebe za fleksibilnošću, prerastao u Međunarodni mjesec školskih knjižnica. Svake godine IASL određuje zajedničku temu kojom se taj dan obilježava u cijelome svijetu. Ovogodišnja tema glasila je: Put do zdravlja i dobrobiti.

Koji je vaš put do zdravlja i dobrobiti? Ima li na njemu mjesta za jednu knjigu?

U ovom zahtjevnom razdoblju globalne neizvjesnosti naprasno smo primorani osvijestiti krhkosti i važnost zdravlja. Ti i takvi problemi se događaju nekom drugom, a ne nama. Tako smo mislili. Što kada mi postanemo taj netko drugi? Određuje li nas tada samo naša bolest? Brišu li se time granice naše osobnosti i sve one potrebe koje smo imali dok smo bezbrižno hodali i udisali zrak punim plućima? Augustus Waters ima samo jednu nogu, a Hazelina pluća mogu disati zahvaljujući  aparatima. No, ovo dvoje tinejdžera nije definirano samo riječju – rak. Povezuje ih ljubav koja uspijeva nadrasti strah.

Roman Greška u našim zvijezdama djelo je autora Johna Greena. Pripovjedač, točnije mlada pripovjedačica, piše u prvom licu i time otima zaboravu sve ono što su zajedno proživjeli ona i on, Augustus i Hazel. Romeo i Julija suvremenog svijeta čiju ljubav ne brane njihove obitelji. Nadrasle su one te potrebe za dokazivanjem jer trebaju prvo pobijediti bolest i dobiti na vremenu. Shakespeare nije slučajno spomenut jer riječi koje izgovara ,,njegov“ Kasije: „Greška, dragi Brute, nije u našim zvijezdama/već u nama samima“, imaju veliki značaj za ovaj roman.

„Zovem se Hazel. Imam šesnaest. Rak štitnjače s metastazama u plućima. Dobro sam.“

Augustus se najviše boji zaborava i zato živi život prepun metafora, a svoje vrijeme posvećuje obitelji, prijatelju, ljubavi… životu samom. Svemu onome što je zaista važno. Svojim predivnim očima vidi svu raskoš koja nam se svakodnevno i nesebično nudi. Samoinicijativno ispunja najveću Hazelinu želju, a ona mu uzvraća istom mjerom. Zahvaljujući njoj, dijelovi njihovih života ostat će zapisani, otet će se zaboravu. Samo se sreća dijeljenjem množi.

Hazelina utjeha u borbi s depresijom su knjige među kojima pijedestal zauzima jedna posebna – Kraljevska tuga. Uskoro i sama postaje pripovjedačica koja, životnim nedaćama usprkos,  piše o sreći, pravoj i istinskoj ljubavi, životu koji se živi i u kojem afirmativne i mudre poruke nisu samo riječi koje će netko prepisati ili uokviriti. 

Ovo nije knjiga o smrti. Ovo je knjiga o ljubavi koja nam dokazuje da su neke beskonačnosti veće od drugih. Sigurna sam da će vam u ovim zahtjevnim vremenima uspjeti zagrijati srce i pokazati svu veličinu i bogatstvo zvjezdanog neba.

Komentiraj prvi

Ostavi komentar

Your email address will not be published.


*