HODOČAŠĆE U RIM

NAPISALI: Iva Dukić, Ivan Filipović Črčić 1.b

9.travnja 2023. mi, prvaši III.gimnazije, u pratnji naših  profesorica Drinke Bedalov, Ane Gelo, Marine Kamber i Nede Križanović krenuli smo na nezaboravno putovanje u Rim.

1.DAN: SPLIT-ANCONA-ASIZ-RIM

U ranim jutarnjim satima pristali smo u luku u Anconi odakle smo se uputili u srednju Italiju gdje smo posjetili malo vjersko središte Asiz. Posjetili smo crkvu sv.Klare, čuli priču o blaženom Carlu Acutisu i vidjeli njegovo neraspadnuto tijelo, posjetili baziliku sv. Franje Asiškog, večerali u Ostiji, predgrađu Rima.

2.DAN OSTIJA-RIM-VATIKAN

Vodiči su bili vrlo ljubazni i dopustili nam da malo duže odspavamo. Za doručak smo jeli tradicionalni talijanski obrok koji je bio presladak  (ukusniji je bio kroasan od čokolade nego od vanilije).

Obišli smo Koloseum i Forum Romanum. U slobodno smo vrijeme isprobavali talijanske delicije kao što su: lazanje,ravioli,razne pizze i sl. Nakon prefinog ručka i dobrog društva, uputili smo se u Vatikanski muzej u kojem smo imali što vidjeti: prekrasno oslikane stropove, Sikstinsku kapelu, veličanstveno isklesane kipove i svjetski poznate umjetnine kao što su: Posljednji sud, Mojsije, kip Davida. Mali dio Rima i Vatikana nas je jako oduševio, ali i umorio. Kako smo se požalili na glad, vodiči  su nas odveli u restoran u centru Rima.

3.DAN OSTIJA-VATIKAN

Bila je srijeda, uputili smo se iz našeg hotela u Ostiji prema Vatikanu kod pape na audijenciju.

Kada smo stigli u Vatikan, već je bilo prevruće i došli smo na polovicu audijencije što znači da nismo baš pretjerano mogli vidjeti papu, ali svejedno je bio poseban osjećaj biti na istom mjestu kao i on. Poslije audijencije krenuli smo prema Pantheonu. Nakon kratkog posjeta Pantheonu, uputili smo se kroz moderni Rim do poznate Fontane di Trevi. Šetnjom kroz moderni dio Rima prolazili smo kroz najskuplju ulicu u Rimu prepunu luksuznih dućana ( Gucci, Louis Vuitton, Moncler..). Na vrhu te ulice mogli smo vidjeti Španjolske stube, jedno od najpoznatijih otvorenih stubišta na svijetu. Ispred Fontane di Trevi gdje je bilo milijun ljudi, blago rečeno, ali pogled je bio apsolutno prekrasan. Ostatak vremena razgledavali smo dućane, kupovali, probavali slasne talijanske delicije, šetali po prekrasno uređenim ulicama Rima, jeli najpoznatiji sladoled u Rimu do polaska prema bazilici sv. Petra. Čekali smo ogromni red preko cijelog trga, ali isplatilo se. Kratkom šetnjom došli smo do hrvatske crkve sv.Jeronima u kojoj smo imali misu na hrvatskom jeziku. Nakon mise otišli smo na večeru. Za predjelo smo jeli lazanje, meso za glavno jelo, te za desert najljepšu voćnu salatu ikad.  

4.DAN OSTIJA-POMPEJI-NAPULJ

Krenuli smo rano ujutro jer do Pompeja su nam trebala četiri sata. Put je u dobrom društvu brzo prošao. Bio je predivan i sunčan dan. Na samom ulasku u grad vidjeli smo Vezuv, vulkan zbog kojeg je taj gradić poznat. Uzeli smo suvenire, no ne one koji se plaćaju, već kamenje koje smo putem našli pa se uputili u Napulj. Za razliku od Rima, bili smo iznenađeni količinom smeća koja se nalazila uz cestu. Prometna pravila nitko nije poštovao. Prolazeći ulicama vidjeli smo poznate kvartove najvećih mafijaša. U Napulju smo imali 45min slobodnog vremena i skoro svi smo sjeli u isti restoran pojesti poznatu napolitansku pizzu.

5. DAN RIM-ANCONA

Ponovno u Rimu. Ovaj put u posjet katakombama i bazilici sv.Pavla koja je jednostavnija od one sv.Petra, ali šarmantno mirna.

6.DAN ANCONA-SPLIT

Trajektom smo se vozili 12 sati do Splita. Zabavljali smo se, pričali, lutali po brodu, malo se smrznuli. U ranim jutarnjim satima došli smo u splitsku luku…

Komentiraj prvi

Ostavi komentar

Your email address will not be published.


*