SUDOKU MAJSTORICA

Naša Tina Bratim, učenica 4.f razreda, svojim odličnim rezultatima na državnim natjecanjima iz sudokua već nekoliko se godina plasira na svjetska natjecanja. Iz Toronta sa svjetskog natjecanja (16. – 21. listopada 2023.) kući se vratila s broncom i pokazala da je u vrhu sudoku svijeta u svojoj kategoriji. U našem intervjuu saznajemo o tajni njenih uspjeha kao i ambicijama za budućnost.

NAPISALI: Ante Sunara 3.b, Ivan jurić 3.b, Duje Sablić, Roko Kragić 3.b

Ante: Kako si se osjećala kad si saznala za plasman na svjetsko prvenstvo u sudokuu?
Tina: Prvi put kad su mi rekli da idem na svjetsko bila sam iznenađena i jako uzbuđena, to je bilo još 2018. godine. Nakon toga mi je postalo nekako i normalno da idem na svjetsko, pa tako i prošle godine nitko nije bio iznenađen plasmanom!

Ante: Koje su ti najdraže strategije rješavanja sudokua?
Tina: Ne razmišljam puno o strategijama, samo rješavam. Dosta strategija koristim, a da i ne shvatim, nemam neku najdražu.

Ante: Koliko često vježbaš rješavati sudoku?
Tina: Sudoku vježbam kad god stignem, to mi je glavni hobi. Ustvari ne rješavam s ciljem vježbanja nego razbibrige, nekako mi je opuštajuće, a stalnim se rješavanjem poboljšavam.

Ante: Kako se nosiš s pritiskom na tako visokom nivou?
Tina: Na svjetskom prvenstvu ne osjećam pritisak, imam super podršku i nema velikih očekivanja. Atmosfera je uglavnom dosta opuštena i znam da je svaki rezultat dobar. Na državnom, bar ove godine, imala sam veći pritisak radi uspjeha na svjetskom. Zadaci na državnom su dosta lakši pa se nekad i ne vidi velika razlika između mene i drugih natjecatelja koja itekako postoji.

Ante: Kako su tvoji prijatelji i obitelj reagirali kada su saznali za tvoj uspjeh?
Tina: I prijatelji i obitelj bili su ponosni i sretni zbog mene. Oni su mi najveća podrška.

Ante: Koliko ti je trebalo da postaneš tako vješta u rješavanju sudokua?
Tina: Sudoku rješavam od malih nogu, više od 10 godina. S vremenom to ide samo od sebe, dosta natjecanja i iskustva i eto.

Ante: Kako održavaš ravnotežu između škole i priprema za natjecanja?
Tina: Škola mi ne predstavlja veliki problem, profesori mi često iziđu u susret ako imam neko natjecanje. S obzirom na to da dugo godina rješavam sudoku i pripremam se za natjecanja već sam i naviknuta na količinu obaveza.
Ante: Koji ti je bio najteži sudoku na svjetskom prvenstvu?
Tina: Najteži sudokui su mi oni koji zahtijevaju računanje i aritmetiku, pa tako i na svjetskome.

Ante: Tko su tvoji uzori u svijetu sudokua?
Tina: Što se tiče rješavanja, najveći uzori su mi Kota Morinishi (iz Japana) i Nikola Živanović (iz Srbije), a u sastavljanja zadataka uzor mi je Siniša Hrga (Hrvat).

Ante: Koje je tvoje najdraže sjećanje sa svjetskog prvenstva?
Tina: Imam puno lijepih sjećanja sa svjetskih prvenstava. S ovog zadnjeg u Torontu rekla bi da je to druženje s domaćom ekipom, a i ekipama iz drugih krajeva svijeta.

Ante: Kako sudjelovanje u ovakvim natjecanjima utječe na tvoje buduće ciljeve?
Tina: Za dosta odluka u životu uzimam u obzir da se želim nastaviti natjecati, a time i postajati sve bolja u sudokuu. Na primjer, izbor fakulteta gledam da me ne sputava u sudjelovanju i organizaciji natjecanja.

Ante: Kako tvoji roditelji podržavaju tvoje sudjelovanje u ovakvim natjecanjima?
Tina: Roditelji uglavnom putuju sa mnom. Naravno, oni i financiraju moja sudjelovanja u natjecanjima.

Ante: Jesi li ikada razmišljala o podučavanju sudokua?
Tina: Da, trenutno podučavam one koji idu na natjecanja zajedno sa mnom u ekipi. Nadam se da ću jednog dana moći podučavati i druge zainteresirane, no za to nažalost trenutno nemam vremena.

Ante: Vidiš li svoju budućnost u sudokuu?
Tina: I da i ne – mislim da ću još dugo nastaviti rješavati i natjecati se, no od toga se ne može živjeti. Vidjet ćemo što život donese, ja se svakako nadam da ću moći još dugo dugo nastaviti ovako.