Putovanje u Vukovar

U studenom 2023.godine trećaši naše škole u pratnji profesorica Ane Gelo, Nede Križanović, Drinke Bedalov, Nele Dželalija, Ivane Ferić i Alise Ružić dobili su priliku doživjeti i vidjeti ono što zbog pandemije nisu mogli u 8. razredu, grad Vukovar.

NAPISALE: Anastazia Grančić, Tea Jakovac, Antonija Marković, Lana Tudor, 3.b

Put do Vukovara bio je naporan zbog duge noćne vožnje autobusom, no isplatilo se. U ranim jutarnjim satima stigli smo u grad heroja te krenuli u obilazak. Najprije u bolnicu u kojoj smo gledali film i razgledali podrum s rekonstrukcijama iz rata. Po izrazima naših lica vidjelo se da smo potreseni. Zatim u Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, vojarnu u kojoj smo imali priliku čuti predavanje o Bitci za Vukovar, a nju nam je ispričala djelatnica koja je i sama bila sudionik Domovinskog rata. Nakon predavanja shvatili smo koliko je zapravo rat bio brutalan te smo nemilosrdnost i mi sami osjetili dok smo šetali replikom sprskog logora u kojem su oduzimali nevine živote. Nakon posjeta tzv. groblju tenkova, naš izlet se nastavlja razgledavanjem iz autobusa iz kojeg smo vidjeli Hangar u veleprometu koji je pretvoren u logor i sabirni centar za tisuće civila i branitelja. Zatim smo vožnjom do Vodotornja vidjeli Kukuruzni put – put spasa o kojem nam je vodič ispričao zanimljivu priču o čovjeku koji je uspio pobjeći neprijateljima i sakriti se među visokim kukuruzima. Popeli smo se na Vodotoranj i uživali u predivnoj panorami grada Vukovara. Poslije Vodotornja obišli smo Memorijalno groblje i Spomen dom Ovčaru na kojoj smo zapalili lampione i tako odali svoju počast svim žrtvama rata. Poslije ovog emotivno teškog dana u hostelu smo se zabavili igranjem raznih igara poput “grupa traži grupu” i “čorava baba”.

Drugi smo dan započeli oko 7 ujutro s doručkom, zatim smo krenuli prema dvorcu Eltz u kojem je smješten Gradski muzej Vukovar. Slijedila je kraća vožnja Trpinjskom cestom na kojoj se nalazi Spomen dom hrvatskih branitelja u kojemu su na više malih ekrana bile prikazane vijesti iz doba rata. Malo prije podne ponovno smo se vratili u centar grada gdje smo u prolazu vidjeli manju i stariju verziju vodotornja. Zbog jakog vjetra nismo se puno zadržavali na središnjem križu na ušću Vuke u Dunav. Uslijedilo je slobodno vrijeme i organiziran ručak te posjeti Muzeju Vučedolske kulture gdje nam je detaljno opisan način života tijekom značajne prapovijesne civilizacije. Poslije obilaska muzeja bilo je vrijeme za povratak kući.

Na ovom putovanju dobili smo puno bolju sliku kako je život izgledao u vrijeme Domovinskog rata. Bilo je suza, ali i smijeha, a uz sve što smo naučili dobro smo se i zabavili te se zbližili s učenicima trećih razreda B smjene. Bilo je ovo jedno nezaboravno iskustvo koje se nadamo da će sljedeće godine ponoviti i ovogodišnji drugaši.