ŽIVOTOPISNI LONDON

NAPISALA: Lucija Jadrešić, 1.c

London, jedna od najvećih prijestolnica svijeta i dalje pulsira životom. Često kada pomislimo na London zamislimo tmurni kišni grad s visokim cijenama i uštogljenim ljudima, no moj dojam sada je potpuno drugačiji. Smještena sam bila u Killburnu, multikulturalnom kvartu na sjeverozapadu Londona u kojem se vidi pravi život i svakodnevica Londonaca. Kvart je bujao raznolikošću te si na svakom uglu mogao vidjeti corner shop u kojem se prodaje sve, od alkohola do mobitela, puno restorana i naravno karakterističnih britanskih pubova. Nisam probavala klasičnu englesku hranu, a u većini restorana se ionako posluživala piletina s ljutim umacima ili azijska hrana što me se dojmilo. Najviše su mi se svidjeli restorani Nando’s i Wagamama za koje sam čula i prije dolaska. Najdulje ću pamtiti svakidašnje vožnje tubeom koje su svaki put bile jednako uzbudljive kao prvi. Sama pomisao da je ispod cijelog Lodnona smješten sustav povezanih vlakova koji te mogu dovesti kamo god želiš u nekoliko minuta je fascinantna. Većinu vremena u tubeu si naguran među ljudima raznih veličina, stilova i boja kože, a katkad, ako imas sreće, možeš naći mjesto za sjedenje.

Najdraži dio boravka u Lndonu su mi definitivno bile šetnje po raznim djielovima Londona, po ulicama, čarobnim vrtovima i raskošnim trgovima. Prvi dan nakon dolaska šetala sam Oxford Streetom, najprometnijom trgovačkom ulicom u Europi, punoj trgovina dizajnerske odjeće i elektroničkih uređaja koje se nalaze u starim građevinama. Posjetila sam naravno i poznate Londonske znamenitosti: Big Ben, Wesminstersku palaču, Tower Bridge, Trafalgarski trg i Hyde park . U Hyde park sam posebno došla kako bih hranila vjeverice, ali bila sam razočarana jer ih nisam našla. Par dana poslije otišla sam u Reagent’s park, samo zato što je bio usput, i tamo našla par vjeverica koje sam hranila skoro sat vremena.

Uzbudljiva je bila jednosatna vožnja brodom po Temzi, od zgrade Parlamenta do Greenwicha. Sve važnije građevine nalaze se uz obalu rijeke, pa mi izgleda da sam u tih sat vremena vidjela sve. Bila sam u dva muzeja, Natural history museum i Science museum u kojima je bilo toliko  interesantnih eksponata da bi mogao biti tamo cijeli dan.  Bilo je iznenađujuće nakon praznih splitskih muzeja naići na gužvu u londonskim muzejima.

Najdraže iskustvo s puta bilo je gledanje mjuzikla Hamilton u Victoria Palace Theatreu. Uvijek će mi u sjećanju ostati čista emocija s kojom su glumci izvodili predstavu te savršena scenografija i kostimografija. Unatoč visokim cijenama, u Londonu mi je bilo divno i nisam se osjećala kao stranac za razliku od ostalih gradova koje sam dotad posjetila. Mislim da u Londonu ima nešto za svakoga i grad je koji vrijedi posjetiti. Sigurno ću se jednog dana vratiti.

Komentiraj prvi

Ostavi komentar

Your email address will not be published.


*